yabancılar hukuku

Yabancılar Hukuku

YABANCILAR HUKUKU

Ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaksızın yaşayan kişiler YABANCI olarak tanımlanmaktadır. Bu kişilere ilişkin hak ve özgürlüklerini düzenleyen tüm hukuk kural ve normlarına Yabancılar Hukuku adı verilir.

Uluslararası Koruma türleri 4 ana başlıkta toplanmıştır. Bunlar;

1-     Mülteci:Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişiye statü belirleme işlemleri sonrasında verilen statüdür.

2-     Şartlı Mülteci: Avrupa ülkeleri dışında meydana gelen olaylar sebebiyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişiye statü belirleme işlemleri sonrasında verilen statüyü ifade eder. Üçüncü ülkeye yerleştirilinceye kadar, şartlı mültecinin Türkiye’de kalmasına izin verilir.

Türkiye, 1951 tarihli Cenevre Sözleşmesini, 1. maddesindeki mekân bakımından öngörülen seçme hakkını kullanarak “Coğrafi Kısıtlama” ile kabul etmiştir. Buna göre şartlı mülteci; Avrupa dışında meydana gelen olaylar nedeniyle, mülteci tanımındaki şartlara haiz olduğunu iddia ederek, üçüncü ülkelere iltica etmek üzere Türkiye’den uluslararası koruma talebinde bulunan kişidir.

3-     İkincil Koruma:Mülteci veya şartlı mülteci olarak nitelendirilemeyen, ancak menşe ülkesine veya ikamet ülkesine geri gönderildiği takdirde;
a) Ölüm cezasına mahkûm olacak veya ölüm cezası infaz edilecek,
b) İşkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacak,
c) Uluslararası veya ülke genelindeki silahlı çatışma durumlarında, ayrım gözetmeyen şiddet hareketleri nedeniyle şahsına yönelik ciddi tehditle karşılaşacak, olması nedeniyle menşe ülkesinin veya ikamet ülkesinin korumasından yararlanamayan veya söz konusu tehdit nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancı ya da vatansız kişiye, statü belirleme işlemleri sonrasında verilen statüyü ifade eder.

4-     Geçici Koruma:Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen ve haklarında bireysel olarak uluslararası koruma statüsü belirleme işlemi yapılamayan yabancılara sağlanan korumayı ifade etmektedir.

 

Ülkemizde yaşayan veya yaşayacak olan yabancıların; çalışma izninin alınması, ikamet izninin alınması yahut vatandaşlık başvurularının yapılarak yürütülmesi hususunda Yabancılar Hukuku Avukatları hizmet vermektedir. Selçuk & Zencir hukuk bürosu ailesi Yabancılar Hukuku Avukatları sizlere bu hizmetleri memnuniyetle sağlamaktadırlar.

Özellikle işçlik durumuna bağlı oturum izninnin alınması, evlilik nedeniyle oturum izninin alınması, Aile ikamet izninin alınması, öğrenci ikamet izninin alınması, çalışma izinlerinin alınması, yabancıların vize başvurusunun yapılması, Yabancıların Türkiyede gayrimenkul alım-satım işlemlerinin yapılması, yabancıların Türkiyede banka hesabı açması, Yabancı mahkeme kararlarının tanıma ve tenfizi, Türk Vatandaşlığına geçiş süreçlerinin yürütülmesi, Deport kararının kaldırılması, Yabancılara konulan kodların kaldırılması ve yurda giriş yasağının kaldırılması gibi pek çok konuda Yabancılar Hukuku Avukatlarımız tarafından hukuki destek ve danışmanlık alabilir tüm sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Selçuk & Zencir Hukuk Bürosu ailesi olarak sizlere bu alanda hizmet vermekten memnuniyet duyarız.