ceza Hukuku - selçuk zencir hukuk bürosu

Ceza Hukuku

Ceza Hukuku

Türkiye’de yasal olarak avukatlık mesleğinde branşlaşma olmadığı için ağır ceza avukatı şeklinde bir tanımlama da yoktur. Ancak, halk arasında ceza davalarına giren avukatlara kimi zaman ağır ceza avukatı denildiği görülmektedir. Ağır ceza avukatı; kısaca Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren suçlar konusunda uzmanlık ve deneyime sahip olan avukata verilen isimdir. Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren suçlar, asliye ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlardan genellikle daha ağır cezaları gerektirdiğinden dolayı ağır ceza davalarında uzman ile temsil en doğru tercih olacaktır. Bu suçların 18 yaşından küçükler tarafından işlenmesi durumunda yargılama çocuk ağır ceza mahkemesinde yapılmaktadır. Seulçuk&Zencir Hukuk Bürosu alanında uzman avukat kadrosu ile müvekkillerini soruşturma sürecinin başlangıcından itibaren her zaman yanlarında olmakta ve etkin ve güvenilir hukuki yardımı yapmaktadır.  

 

Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren işler;

 

Özel kanunlar açıkça ayrı bir suça daha bakma görevi vermediği müddetçe, ağır ceza mahkemeleri aşağıdaki suçlara bakmakla görevlidir:

 

Yağma (Gasp) suçu (TCK md. 148, 149),

Kasten adam öldürme suçu (TCK md. 81, 82),

Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu (TCK md. 87/4),

Taksirle ölüme neden olma (TCK md. 85/2),

İrtikap suçu (TCK md. 250/1 ve 2),

Zimmet suçu (TCK md. 247),

Rüşvet suçu (TCK md. 252),

Resmi belgede sahtecilik suçu (TCK md. 204/2),

Nitelikli dolandırıcılık suçu (TCK md. 158),

Hileli iflas suçu (TCK m. 161).

 

5237 Sayılı TCK’nın İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlardan TCK md. 318, 319, 324, 325 ve 332 kapsamındaki suçlar, ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçlardan değildir. Ancak bölümlerde yer alan aşağıdaki suçlara dair davalara bakma yetkisi ağır ceza mahkemesine aittir:

 

Devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına karşı suçlar,

Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,

Milli savunmaya karşı suçlar,

Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk,

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren propaganda yapma suçu ve örgüt üyeliği suçu vb. siyasi nitelikli suçlar.

 

Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren, yani üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakma görevi ağır ceza mahkemesine aittir (5235 Sayılı Kanun md. 12). Örneğin, TCK md. 197/1’de düzenlenen parada sahtecilik suçu (TCK md.197/1) ve uyuşturucu madde imal veya ticareti suçu (TCK md.188) ile ilgili davalarda ceza üst sınırı nedeniyle ağır ceza mahkemesi görevlidir.