Tüketici Hukuku

Tüketici Hukuku

Tüketici Hukuku

Henüz hukuk dalları arasında yerini yeni almış olan Tüketici Hukuku ya da genel adıyla Tüketici Hakları ticaretin çağımızda ön planda ve gelişmekte olan bir müessese olmasından dolayı önemli bir hukuk dalıdır. Tüketiciyi korumaya yönelik olan bu hukuk dalında tüketicilerin haklarının korunması ve adil ticaretin yanı sıra piyasadaki rekabetin ve dürüst bilginin sağlanması amaçlanır. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun amacı dolandırıcılığınve belirli grupların piyasadaki değer düşüşünden yararlanmasını engellemektir.

Türk kanunlarının yanı sıra uluslararası arenada teamül kuralı haline gelmiş tüketici hakları da uyuşmazlıkların çözümünde kullanılır. 1986'da yürürlüğe giren AT konseyinin kabul ettiği ve Uluslararası Tüketici Birlikleri Örgütü'nün ilan ettiği evrensel sekiz temel hakla (temel gereksinimlerin sağlanması, güvenlik hakkı ve güven duyma, mal ve hizmetlerin seçiminde serbestlik hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı, tazmin edilme hakkı, temsil hakkı, sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkı) birlikte, Birleşmiş Milletler Tüketici Hakları Evrensel Bildirgesi tüketicilerin hizmet ve mal satan satıcılarla ilişkilerinin düzenlenmesine kaynaklık eder.

Bu kanunlar ışığında avukatların görevi müvekkillerinin haklarını belirtilen kanunlar ve doktrindeki ilkelere göre savunmak ve müvekkillerinin uğradığı haksızlıkların telafi edilmesini sağlayacak en karlı sonuca ulaştırmaktır.

Bu hukuk dalıyla alakalı karşılaşabileceğiniz sorunlar çok çeşitli alanlarda karşınıza çıkabilir. 4077 sayılı kanun madde 4'te geçen "Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan (...)nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran(...)eksiklikler içeren mallar", kısacası ayıplı mallarda tüketici kendisine sunulan dört seçimlik haktan birini satıcıya yöneltebilir. Bu seçimlik haklar şunlardır: sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi, ayıp oranında bedel indirimi ve ücretsiz onarım. Mal ayıplı olabileceği gibi hizmet de ayıplı olabilir. Bu durumda tüketici sözleşmeden dönebilir, hizmetin yeniden görülmesini talep edebilir veya ayıp oranında beden indiriminin yapılmasını talep edebilir.

Görülebilecek başka bir uyuşmazlık da haksız şarttır. 4077 Sayılı Kanunun 5. Madde 1. Fıkrasında tanımlandığı üzere haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dâhil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır. Bu durumda sözleşmenin haksız şartlarının hükümsüz olduğu kabul edilir.

Bunun gibi birçok uyuşmazlığın yanı sıra tüketici sözleşmelerinizin değerlendirilmesi, hataların giderilmesi, haklarınızın güvence altına alınması ve sözleşmelerinizle alakalı her türlü davanın görülmesinde çalışanlarımız olarak itinayla ve azimle çalışıyoruz. Ticaret Hukuku alanında yalnızca ulusal değil uluslararası sözleşmelerde ve uyuşmazlıklarda da uzman kadromuz ile hizmetinizdeyiz.

Tüketici Hukuku Avukatlarımız tarafından pek çok alanda hizmet verilmektedir.

-Ayıplı mal – kusurlu ürün nedeni ile tüketicinin uğramış olduğu zararların tazmini

-Alım satım sözleşmesi hazırlanması

-Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru işlemleri

- Ayıplı otomobil – gayrimenkul satışları ve bu uyuşmazlığa ilişkin davalar

- Devremülk iptali davaları

-Tüketici Sözleşmelerinde yer alan haksız şartlara ilişkin davalar

- TOKİ sözleşmelerinden doğan ihtilaflara ilişkin davalar başta olmak üzere tüketici hukuku kapsamına giren tüm dava ve danışmalık işlemleri Tüketici Hukuku Avukatlarımız tarafından ilgi ve özenle takip edilmektedir.

Ticari ilişkilerinizin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi ve haksızlığa uğrama durumlarında hakkınızın sonuna kadar savunulması için büromuzda çalışan ve alanında uzman ve deneyimli Tüketici Hukuku Avukatlarımızı tercih edebilirsiniz.