Aile ve Boşanma Hukuku

Aile Boşanma Hukuku

Aile Boşanma Hukuku

Aile birliğinin toplum düzenindeki önemli konumu nedeni ile evlilik birliğinin sonlandırılması Aile ve BoşanmaHukuku çerçevesinde bir takım kurallara bağlanmıştır. Bu kuralların konulmasının amacı, gerçekten önemli ve ciddi sebepler olmadan, kişilerin acele ve sinirle verilmiş kararlarıyla bu müessesenin toplum düzeni içindeki yerini sarsmamaktır. Bu doğrultuda, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda boşanmanın gerçekleşebilmesi için bir takım sebeplerin var olması gerektiği ve boşanmanın ancak bu koşullarda gerçekleşebileceği öngörülmüştür.

Boşanmak isteyen bireyler tarafından genellikle, boşanma avukatı arıyorum, eşim beni aldattı tazminat alabilir miyim, eşim beni aldattı nafaka alabilir miyim, nafaka davası nasıl açılır, hangi durumlarda nafaka alınır, çocuğun velayeti kime verilir, çocuk için nafaka almanın koşulları nelerdir, evlenmeden önce alınan mallar bölünür mü, evlilik sırasında alınan mallar nasıl bölünür, velayet davası nasıl açılır, süresiz nafaka yürürlüğe girdi mi, nafaka artırımı için ne yapabilirim, nafaka artırım davasını nasıl açabilirim, evlilik sonrası mal paylaşımı nasıl yapılır gibi sorular yöneltmektedirler.

Boşanma davalarında bir takım hukuki koşullar bulunmaktadır. Davanın yanlış veya eksik açılması davanızın derhal reddine karar verilmesine neden olabilir. Selçuk Zencir hukuk bürosu bünyesinde çalışan uzman ve deneyimli avukatlarımız ile pek çok boşanma, nafaka ve benzeri davaları başarı ile sonuçlandırmıştır. Siz değerli müvekkillerinizin boşanma ve aile hukuku dallarında uzman boşanma avukatı aracılığı ile bu davanın açılması sizlere büyük katkı sağlayacaktır.

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yer alan bu sebepleri özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olarak ikiye ayırmak mümkündür.

Özel Boşanma Sebepleri:

  • Zina: Taraflardan birinin zina etmesi durumunda diğer taraf boşanma davası açabilir.
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış: Eşlerden birinin diğer eşin hayatına kast etmesi veya onur kırıcı davranışta bulunması durumunda diğer eş boşanma davası açabilir.
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme: Eşlerden birinin küçük düşürücü suç işlemesi veya haysiyetsiz bir hayat sürmesi sebebiyle diğer eş boşanma davası açabilir.
  • Terk: Eşlerden birinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğer eşi terketmesi veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ortak konuta geri dönmemesi durumunda diğer eş tarafından belli şartların yerine getirilmesiyle boşanma davası açılabilir.
  • Akıl Hastalığı: Eşlerden birini akıl hastası olması ve bu durumun diğer eş açısından evlilik birliğin çekilmez hale getirmesi durumunda boşanma davası açılabilir.

Genel Boşanma Sebepleri:

  • Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması: Evlilik birliğinin eşler açısından ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede sarsılması durumunda eşlerden her biri boşanma davası açabilir.